Idioma

En forma de llibre es posa a disposició del públic un estudi inèdit sobre les Verges amb Infant de Catalunya del Nord, realitzat per Corinne Van Hauwermeiren, doctora en història de l’art. Aquest important treball, realitzat en col·laboració amb la Universitat de Namur (Bèlgica), examina les representacions marianes, que tenen un paper important en la història de l’escultura medieval. “Verges amb Infant de Catalunya del Nord. 1200-1400 ”, llibre de 280 pàgines, és coeditat per Conservart i el grup de recerca AcanthuM.

Llegiu també:

Nous capitells s’encasten al claustre medieval de Cotlliure

A les comarques de Perpinyà es conserven 142 Verges amb Infant medievals, entre les quals 120 es troben a les seves esglésies originals. La científic, que ha mestat el territori per la seva excepcional densitat en aquesta matèria, ens revela com es feien aquestes estàtues, com es treballava la seva fusta, com un arqueòleg. Aquest nou enfocament és fet possible a través de la tomografia, una tecnologia d’imatge no intrusiva. Els exàmens de laboratori mostren que l’estàtua mariana del Rosselló, el Conflent, el Vallespir o Cerdanya no sempre s’ha esculpit a la zona.

Llegiu també:

Descobreixen una torre de defensa medieval a Elna

Fins cap a l’any 1300, les verges marianes de l’actual Catalunya del Nord eren generalment de disseny autòcton. Es detecta influències externes d’aquest període, el que interroga Corinne Van Hauwermeiren, atès que determinats models han vingut de més de cent quilòmetres. La investigadora es pregunta sobre les condicions de la seva introducció. Els avenços generats condueixen a una nova classificació cronològica de les estàtues, i, per cert, a valuoses indicacions sobre la gestió forestal, segons l’aprofitament del bosc, fa uns quants segles.

Nou comentari