Idioma
Comelade reinventa l’estèreo com Bach el 16 d’octubre a Perpinyà
Idioma

L’esdeveniment musical més sorprenent de la tardor nord-catalana es desenvoluparà dissabte 16 d’octubre a Perpinyà. Pascal Comelade, expert en el maneig de les melodies essencials del patrimoni comú, crea l’esdeveniment “La central elèctrica / Le Riffifi” (sic), un concert per a dues orquestres similars formades per sis músics, que tocaran en dos escenaris separats i oposats. El pianista i compositor ha preparat per a aquesta ocasió un programa compost pels riffs de rock’n’roll més famosos.

Seguint les passes de Johann Sebastian Bach

Lluny d’una cacofonia organitzada, aquesta sessió sense precedents permetrà als dos grups tocar “simultàniament i en estèreo real”, especifica el seu instigador. El creador underground, que no sap llegir ni escriure música, segueix les passes de Johann Sebastian Bach, primer inventor de l’efecte estereofònic natural. En concret, la seua “Passió segons Sant Mateu” (1727) es va compondre per a dues orquestres situades a banda i banda dels llocs on es va interpretar. Aquest truc es va revelar particularment el 1829 durant la representació d’aquest oratori sota la direcció de Mendelssohn a la Sing-Akademie de Berlín.

Ressuscitant el procés original d’estereofonia lliure de tecnologia, Comelade confirma el seu interès de terembana per a l’espacialitat sonora, que ja ha burlat. El seu llibre que recopila els seus articles de revistes i catàlegs d’exposicions, publicat el 2000, no tenia per títol “Ecrits monophonique submergés”? Per a l’artista, el 16 d’octubre també és una oportunitat per manllevar músics de grups que ja funcionen. Els dos escenenaris acolliran Sebastià Girard (The Llamps), Philippe Argelès (The Llamps), Pat Preacher (HelloLisa), Michel Morales (The InFuzzed), Arno Banano (The Seven Sins), Martin Daccord (Fuckboy), Nico Delseny (Sonic Chicken 4), Guillem Caux (Yegg), Lionel Limiñana (The Limiñanas), Franky Stein (Lord Diabolik), Iván Martínez (Don Simon i Telefunken) i Léo Estalles (Mrs Juke).

Les col·laboracions a paritat i els featurings són un mode de creació per a l’artista de 66 anys, resident a Ceret. PJ Harvey, Richard Pinhas, Xarim Aresté, Albert Pla i Gerard Jacquet, el pintor mallorquí Miquel Barceló, l’escultor francès Richard Di Rosa, el director serbi Boris Mitic o el poeta català Enric Casasses, entre desenes d’altres, han treballat al seu costat. El músic inclassificable torna a actuar fora dels circuits de la cultura oficial subvencionada i amb prisma parisenc. L’espai Pyrénéon, que s’ha convertit ràpidament en un lloc artístic alternatiu, amb el suport d’una galeria d’art i una botiga de queviures, ha estat llestat. Després de travessar dolorosament el Covid, aquest epicentre de la vida cultural rossellonesa, impulsat a principis del 2020 pel DJ Raph Dumas, ofereix ara un programa estable.

“La central elèctrica / Le Riffifi”, sota la direcció de Pascal Comelade

Dissabte 16 d’octubre a les 18 h.

Pyrénéon, 133, chemin du pas de la paille, Perpinyà.

Llegiu també:

Surt la primera biografia de Pascal Comelade

Nou comentari