Idioma
La Clau
Perpinyà. L’extensió de l’Arxiu departamental revisada a l’alça
Idioma

Fa uns anys que s’ha d’ampliar l’Arxiu departamental de Catalunya del Nord, que acull 20 km lineals de documents del segle IX al XXI, però aquest projecte s’ha vist endarrerit per la Covid-19. Segons una comunicació feta divendres 14 de gener pel Consell Departamental (CD 66) dels Pirineus Orientals, es rellança el pla inicial d’ampliació del solar, però a més, es revisa a l’alça pel que fa al finançament. Aquesta ampliació, juntament amb una modernització de l’edifici cúbic, situat a la vora del parc esportiu del barri del Molí de Vent de Perpinyà, ja no compta amb un pressupost de 13 milions, tal com es va anunciar a principis del 2021, sinó de 20 milions, principalment proporcionat per l’Estat. .

L’obra es posarà en marxa enguany per tal de rehabilitar l’Arxiu, acabat de bastir l’any 1980 però que ha arribat al punt de saturació. Com un disc dur d’ordinador amb una afluència de dades, requereix més capacitat. Actualment, l’Arxiu departamental nord-català conté prop d’1,6 milions de pàgines de documents digitalitzades disponibles en línia, però aquest volum no para de créixer: el 2021 van rebre prop d’una vintena de fons privats en forma de donacions o dipòsits.

Un projecte sostenible garantit fins al 2050

El nou edifici, que s’hauria d’enllestir l’any 2024, permetrà evolucionar en un espai més adequat als 25 agents i usuaris arxivers (488 persones acollides el 2021). S’incrementarà la capacitat d’emmagatzematge, per homenatjar millor la història i la memòria del Catalunya del Nord. Aqueix indret “sempre més a prop dels habitants”, subratlla el CD 66, es beneficiarà de capacitats de conservació incrementades en 14 quilòmetres, que han de garantir la recaptació de nous fons “per un període estimat en 30 anys”. Per albergar els 34 km totals, la superfície de l’edifici s’incrementarà en 2.800 m², amb l’objectiu d’assolir una superfície útil total de 8.200 m², segons un disseny encarregat a l’agència d’arquitectura L’Atelier des Mathurins, amb seu a París. Paral·lelament, el nou edifici també es destinarà a albergar el jaciment arqueològic departamental, amb l’objectiu d’una classificació més ordenada. En total, es reservaran 3 km de lineal per a l’arqueologia.

Més notícies

Comparteix