La Clau
Opencat esquiva el “claix” transfronterer

El cercle de reflexió Opencat ha propiciat intercanvis contundents a través de la conferència “Necessitem més competència transfronterera?“, aquest dijous 2 maig a la seu de la mancomunitat Perpinyà Mediterrània, amb la presència d’un centenar de responsables econòmics nord-catalans. En introducció d’aquesta cita subtitulada “Tenim massa Europa o massa poca?”, el president d’Opencat, Vincent Dumas, ha destacat “la construcció europea no va sense topades” i considerat “insuperable” el diferencial del cost salarial francès, o sigui 35,67 euros/hora, a l’espanyol, de 20,87 euros. El vicepresident de Perpinyà Mediterrània Romain Grau, encarregat de l’economia, ha confessat que “el lliure intercanvi europeu és ara problemàtic al Rosselló” i estimat que les empreses sud-catalanes “concorren amb ales als peus” mentre que les del nord tenen “bales de canó als peus”, tenint en compte les legislacions.

Liberalisme sud-català contra reglamentació francesa

Present al costat dels primers dos ponents, Òscar Rodríguez, representant del la patronal PIMEC de Girona, ha recordat que la proximitat fa “natural” la competència de Girona cap a Perpinyà, tot ressaltant que la Catalunya del Sud “s’exporta arreu, no només aquí”. Aquest empresari de la Garrotxa ha descrit el “mercat global, lliure, europeu” i defensat “empreses mixtes entre els territoris”, segons un model “que funciona al País Basc”. Aquesta intervenció ha escaldat la Federació Francesa de la Construcció, representada per una vintena d’empresaris afectats per l’explosió de la bombolla immobiliària nord-catalana. Denunciant amb força la competència espanyola al territori, el seu president regional, Jean-Jacques Planes, ha instat els polítics a “fer treballar empreses franceses”. Aquest patriotisme econòmic ha rebut el suport de Jacques Font, president de la Unió per a les Empreses de la Catalunya del Nord (UPE 66), present a la tribuna, i de Romain Grau. L’electe ha modulat “no es tancarà les fronteres, no es pot”, tot afegint “canviem-nos nosaltres mateixos (…) deixem de mentir-nos sobre els costos laborals: les empreses de Perpinyà no van al sud perquè tenim càrregues massa altes. Ara bé, reduir-les significa reduir la despesa pública francesa. Per ser competitius, diguem la veritat: no es reembolsaran pas tots els medicaments”.

La clau del problema és a París

La intensitat de l’intercanvi ha estat mantinguda per Òscar Rodríguez, amb liberalisme sud-català ordinari, que ha indicat “Defenseu-vos de cara a nosaltres, Girona, i demaneu als polítics que canviïn el marc”. Aquesta conferència animada ha ensenyat la necessitat, esquivada per les institucions, d’un llenguatge viu i de veritat entre nord i sud. La solució a la competència al Rosselló depèn així d’un canvi francès, ja que les diferències amb l’exterior resulten abstractes a París i malmeten econòmicament certs marges fronterers francesos.

Comparteix

Icona de pantalla completa